«Θεραπεία – σοκ» απαιτούν οι θεσμοί στο συνταξιοδοτικό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

eurogroupΟλική επαναφορά και με το… παραπάνω έκαναν χθες οι θεσμοί στα αιτήματά τους προς το Υπουργείο Εργασίας.

Όχι μόνο επέμειναν σε χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις και στην εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ζήτησαν την «άμεση εφαρμογή » τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι απαιτήσεις των θεσμών προβλέπουν πως θα πρέπει να επαναϋπολογιστουν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και, μάλιστα, άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά την θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού, ακόμα και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και όχι μόνο εκείνες που θα καταβληθούν μετά την 1.1.2016.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει δραστικές μειώσεις και  στις σημερινές κύριες συντάξεις από φέτος, σπάζοντας κάθε «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Έτσι μετά την «πάγο» που εισέπραξε χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση από το μαζικό συλλαλητήριο των επιστημόνων ενάντια στο χαράτσι 27% στο εισόδημα τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και της υγείας, η κυβέρνηση υπέστη άλλη μια ψυχρολουσία και από τους δανειστές οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα «τσεκούρι» στις κύριες συντάξεις. Μένει να δει κανείς τη στάση θα κρατήσει σήμερα το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο, τι ζητούν οι θεσμοί

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, οι δανειστές ζήτησαν να μην υπάρχουν δυο ταχύτητες ως προς την εφαρμογή των δυο παραπάνω αλλαγών στις κύριες συντάξεις, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό:

· Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις θα ίσχυαν άμεσα μόνο για όσους έβγαιναν στη σύνταξη μετά την 1.1.2016. Αν οι συντάξεις αυτές ήταν κατά 20% μικρότερες από εκείνες που θα προέκυπταν με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης τότε θα καλυπτόταν αυτή η διαφορά κατά 50% το 2016, κατά το 1/3 το 2017 και κατά το ½ το 2018

· Αντίθετα οι συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι και 31.12.2015 θα συνέχισαν να καταβάλλονταν με βάση τα παλιά (δηλ. τα ισχύοντα εως και την 31.12.2015) ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη κατηγορία των συντάξεων θα επαναϋπολογιζόταν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Όσες συντάξεις έβγαιναν μικρότερες με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης απ’ ο,τι ήταν με τα παλιά, τότε η διαφορά αυτή –η λεγόμενη «προσωπική διαφορά»- θα έβαινε μειούμενη.

Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να διαφωνούν με αυτή τη διάκριση  και ζητούν την άμεση εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους, τόσο δηλαδή για εκείνους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη ή έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους έως 31.12.2015, όσο και για εκείνους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους από την 1.1.2016 και έπειτα.

Πηγή:

capital

 

About ΣΕΠΗΔ

Σύλλογος Ειδικευμένου Προσωπικού Ηλεκτρονικών Διερευνητών ΔΕΗ
This entry was posted in Ενημέρωση. Bookmark the permalink.